Cykeltur langs  Jyllands vestkyst

2. del

   Struer - Skagen

 Juni 2011

Midt i juni blev det så tid til at fortsætte sidste års cykeltur ad Vestkyststien til Skagen.
Vejrudsigten var ikke ideel, men da vi gerne ville afsted inden højsæsonen begyndte, så skulle det være nu.
Torsdag 9. juni kørte vi med tog fra Sønderborg til Struer, og cyklede derfra ud til Vesterhavet for at komme på cykelruten samme sted som vi stoppede sidste år.
Vi sejlede med færgen fra Thyborøn til Agger, og cyklede gennem det naturskønne Thy, hvor store uopdyrkede arealer er udlagt som Nationalpark. En stor del af ruten er på grusveje og skovstier og ruten mellem Blokhus og Løkken går direkte på stranden. Det blev lidt af en udfordring at undgå at køre fast i de løse sanddriver og komme tørskoet over vandløbene.
Vi overnattede både i telt og shelter på Skov og Naturstyrelsens primitive lejrpladser. To gange på turen lejede vi en hytte når det blev for vådt og koldt. Vi havde lidt problemer med at holde varmen om natten i vores tynde letvægtssoveposer, men om dagen når vi cyklede var det rart, at det ikke var så varmt. Bortset fra turen fra Struer ud til Vesterhavet, havde vi en god medvind det meste af vejen.
Mens vi lå i soveposerne i et shelter ved Råbjerg Mile, ringede Henrik og fortalte at vi var blevet bedsteforældre igen, 3 uger før beregnet. Dagen efter kørte vi så det sidste stykke vej til Skagen, og sad kort efter i toget på vej hjem. Efter en lang togrejse (9 timer) var vi hjemme kl. 22.

 

Dag   nr. Rute Distance km. Lejrplads
1 Sønderborg - Struer (med tog) 13 Nr.179 Jeppes led (telt)
2 Struer - Thyborøn - Agger 60 Agger Camping (telt)
3 Agger - Stenbjerg - Torup 45 Nr.76 Torup Klitplantage (shelter)
4 Torup - Klitmøller - Hanstholm - Vigsø 57 Nr.48 Vigsø Bugt (shelter)
5 Vigsø - Bulbjerg - Klim Strand 50 Klim Strand Camping (hytte)
6 Klim Strand - Blokhus - Løkken - Ulstrup 74 Ulstrup Camping (hytte)
7 Ulstrup - Lønstrup - Hirtshals - Råbjerg Mile 73 Nr.2 Bunken Klitplantage (shelter)
8 Råbjerg Mile- Skagen - Sønderborg (med tog) 19  
  Ialt 391 km  
 

Billeder fra turen

 Klar til at tage med toget fra Sønderborg torsdag 9. juni 2011. Man skal huske at købe pladsbillet til cyklerne, hvis ikke det er regionaltog. Vi havde togskift i både Middelfart og Vejle, men heldigvis er der elevator som man kan benytte, hvis man skal skifte perron.

  

Vores første lejrplads "Jeppes led" 13 km fra Struer. Som sædvanligt har Birthe frosset mad med hjemmefra til de første par dage.
 
Det var modvind hele vejen fra Struer ud til Vesterhavet, og yderligere nogle gode bakker som her i Lemvig.

 

Så er vi på cykelruten igen, på nøjagtige det sted som vi nåede til sidste år. Vesterhavet kan skimtes i baggrunden.
 
Harboøre Tange med Cheminova i baggrunden. Senere møder vi skilte som advarer mod badning og ophold på stranden.
 
Sneglehuset i Thyborøn.

 

Restaurant Mallemukken i Thyborøn. Kreativ måde at bruge en gammel udtjent kutter på.

 

På vej over Thyborøn Kanal med den lille færge som sejler hver time mellem Thyborøn og Agger i Thy.

 

Da de få biler og motorcykler som var med færgen var væk, havde vi næsten vejen for os selv. Vi mødte dog en enkelt bil med rasende høj fart. Sikkert en ung mand som skulle teste hvor hurtigt bilen kunne køre på den 8 km lange snorlige vej til færgen
 

   

 Det lille fiskerleje Stenbjerg hvor vi holdt frokostpause.

 

Endnu et lille fiskerleje Nørre Vorupør

 

Vores natlogi i Torup Klitplantage.

 

Kig ud over Hanstholm havn, ikke ligefrem den kønneste by i verden. Det lykkedes og at få købt en ny cykelpumpe her. Vi havde glemt den gamle på campingpladsen i Agger, og det er ikke så rart at køre uden pumpe på de lange øde strækninger.
 
 
Det er meget blæsende heroppe, men det lykkedes os at finde lidt læ ved Bunkermuseet i Hanstholm, så vi kunne få varmet vand til kaffen på vores lille gasapparat
Vi var ikke inde og se museet, men så fundamentet til en stor 15cm kanon fra anden verdenskrig. Med en tilsvarende kanonstilling i Kristiansand i Sydnorge, kunne tyskerne kontrollere skibsfarten mellem Norge og Danmark
Overnatning på meget fin plads ved Vigsø Bugt. Da vi skulle til at spise kunne vi ikke finde der halve rugbrød vi havde købt i Hanstholm. Birthe havde haft det bag på cyklen, men måtte have tabt det. Vi havde ikke andet brød med, så hun cyklede tilbage for at prøve at finde det. Kort tid efter kom hun glædestrålende tilbage med rugbrødet, som lå i vejkanten, kort før vi drejede ind til lejrpladsen.
Frokostpause efter Bulbjerg i læ for regnen under store grantræer.

 

 

 

Mens vi holdt kaffepause på Torup Strand kom flere både ind og blev trukket op på stranden af en stor bulldozer. Traktorer holdt klar til at køre fangsten op til fiskehallen, og en del mennesker stod også klar med poser for at købe friskfangede rødspætter, som fangsten hovedsageligt bestod af

 

Vi havde cyklet i regnvejr det meste af dagen, så da vi kom til Klim Strand Camping, lejede vi en luksushytte. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være blikskure med stråtag. Både yder- og indervægge var lavet af blikplader, men det fungerede nu meget godt, og på afstand så det jo flot ud..

Efter et dejligt varmt bad hentede vi pizzaer i restauranten og nåede akkurat lige at få en flaske rødvin med fra supermarkedet inden lukketid. Efter middagen så vi en dansk film i fjernsynet. Vi nød rigtigt at være kommet tilbage til civilisationen for en kort stund.

Receptionen på Klim Strand Camping. Endnu en fantasifuld måde at genbruge kasserede kuttere på.

Typisk landskab bag klitterne.

 

Det kendte gamle badehotel i Svinkløv

 

Mekanisk brændekløver på nogle af lejrpladserne i Nordjylland.

 

Torvet i Blokhus. Man kan godt se at det er lidt uden for sæsonen på antallet af turister

 

Vi cyklede 15 km på stranden fra Blokhus til Løkken.

 

Det var lidt af en udfordring at undgå at køre fast i de bløde sanddriver og komme tørskoet over vandudløbene.

 

Kører efter en lejrplads ved Nr.Lyngby, men kan ikke finde den. Tager istedet ind på Ulstrup Camping hvor vi lejer en alm. hytte. Man kan jo hurtigt blive lidt for forvendt. Jeg fik vasket cyklerne med ferskvand og smurt kæderne efter strandturen tidligere på dagen.
Så nåede vi til Hirtshals. Forinden var vi dog kørt forkert i et sommerhusområde i Lønstrup, da vi åbenbart have overset et af de talrige små cykel skilte. Efter en lille omvej fandt vi tilbage til ruten. Efter Hirtshals går ruten østpå, og da vinden skulle dreje til sydøst i morgen, besluttede vi at fortsætte over til østkysten allerede idag..

 

Lejrpladsen ved Råbjerg Mile blev den sidste på turen. Efter en meget kold nat er det dejligt når solen varmer det hele op igen
Så nåede vi vores mål.